Župne kapele

Kapela sv. Josipa

Kapela se nalazi u sklopu Oršićevoga dvorca u Gornjoj Bistri. Danas je u prostoru dvorca smještena Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra. Kapela je prvenstveno služila za potrebe plemstva, a blagoslovljena je 28. studenoga 1774. godine po domaćem župniku Ignacu Kleščiću. Potom je posvećena 24. lipnja 1781. godine po zagrebačkom biskupu Josipu Galjufu i tada je zapisano ”da se posvetilo kapele ima obnašati drugu nedelu po Vidovem”, a to je nedjelja prije blagdana svetog Petra i Pavla. Tijekom prošlih stoljeća u kapeli je služena Sveta misa uvijek na blagdan Sv. Josipa (19. ožujka), zatim na posvetilo kapele tj. u nedjelju prije Petrova. Po tradiciji od kapele Sv. Josipa se nakon blagoslova krenulo na hodočašće u Mariju Bistricu (4. kolovoza) a po potvratku isto tako tu je bio završni blagoslov i zahvala.
Po završetku Drugog svjetskog rata država je konfiscirala dvorac, kapela je zatvorena,  jedno vrijeme je u dvorcu bilo dječje oporavilište, a potom bolnica kojoj je kapelica služila kao spremište i kao ”mrtvačnica”. Nakon 45 godina to jest 18. ožujka 1990. godine uoči blagdana Sv. Josipa kapela je predana na korištenje župi i vlč. Stjepan Drugčević služio je svečanu Svetu misu u nazočnosti velikog broja župljana. Tada je dobivena dozvola za zvonjenje pozdravljenja u kapeli. Kapela je obnovljena po istom župniku i kasnije po župniku Tomislavu Novoselu.
Uz  glavnu cestu u Oborovu kod Cohe natkrivena je zidana niša – poklonec, krajputaš s oltarićem. Nekada je tu bio kip Majke Božje, a danas je kip Sv. Huberta zaštitnika lovaca.

Kapela Srca Isusova u Poljanici

Kapelicu je darovima dala napraviti 1908./’09. godine učiteljica Ruža Jagušić ispod župnoga groblja, na mjestu gdje je 1907. župnik Josip Lipovščak dao podignuti raspelo (novac za raspelo darovali su župljani župe Bistre koji su otišli u Ameriku). Kapelica je blagoslovljena iste godine, a blagoslov je podijelio prečasni Ivan Martinčić (Bistran), tada stubički dekan i župnik u župi Sv. Marije pod Okićem.
U kapelici se od osnutka moli devetnica Presvetom Srcu Isusovom sa završnim blagoslovom na blagdan Presvetoga Srca Isusova.
Kao i ostale kapele i ova je obnavljana nekoliko puta

Kapela Sv. Stjepana u Bukovju

Kapelica je napravljena na križanju kod Hrlića zalaganjem Dragutina Hrlića – Fotera, koji uređuje unutrašnjost. Gradnju kapelice omogućili su MO Bukovje, Općina Bistra  i dobrovoljni prilozi vjernika. Kapela još nije blagoslovljena.

Kapela Sv. Vendelina  u Doljnoj Bistri

Današnja kapela napravljena je 1761. godine, župnik je tada bio Juraj Salec (Žalec), a kapela do danas nije mijenjala izgled i veličinu. Obnavljana je nekoliko puta. Velika obnova bila je 1855. godine zalaganjem tadašnjeg župnika Jakoba Cerovskoga koji je tada dao napraviti zvonik, pokriti kapelu crijepom, a restaurirana je oltarna slika sv. Vendelina – rad nepoznatog štajerskoga majstora.
Od starine se po tradiciji služila ”poldašna meša” pri Svetom Vendelinu na vendelinsku nedelu (nedjelja po blagdanu svetog Vendelina 20. listopada) i to je bio sajmeni dan na Bistri pa se trgovalo ”ze žitkem, blagem, ruhem i sakejaku kramu, a iste tak bistrajnski dečke su zbirali puce.”
1964. godine župnik Juraj Horjan kupuje novu oltarnu sliku (rad akademskog slikara Josipa Bifela), a 1977. godine župnik Josip Koščak obnavlja kapelu i uz pomoć Konzervatorskog zavoda iz Zagreba daje restaurirati staru sliku koja je ponovno svečano postavljena 31. srpanja 1977. godine.
Kapela je obnavljana i za vrijeme župnika Stjepana Drugčevića i Tomislava Novosela.

Kapela Sv. Roka u Novakima

Pretpostavlja se da su sve naše mjesne kapele napravljene kad i župna crkva  (početkom 17. stoljeća) i bile su drvene. Takve su bile i dvije kapele Sv. Roka, a nalazile su se uz današnju Podgorsku ulicu. Prva je izgorjela u požaru zajedno s točionicom (pivnicom) baruna Levina Raucha, potom je napravljena druga koja je s vremenom postala trošna i premala pa je poduzetni župnik Jakob Cerovski kupio veće zemljište uz postojeće, prikupio priloge od župljana, pridodao nešto iz župne blagajne, a ”prinesel je i Duhovni stol iz Zagreba” i nakon natječaja posao je povjeren 3. lipnja 1863. godine zagrebačkom majstoru Baltazaru Majcenu.
Temelji su blagoslovljeni 18. lipnja i u temeljni kamen je uzidana kutija sa ispisom svih troškova, pa je počela gradnja koja je završena za tri mjeseca, te je 29. rujna postavljen križ i jabuka na toranj u kojoj je isti ispis kao i u temelju. Kapela je potpuno ograđena cintorom do srpnja, a svečano je blagoslovljena i posvećena na rokovsku nedjelju 21.kolovoza 1864. godine. U župnoj spomenici župnik Cerovski je zapisao ”bila je to svečanost koja će ostati nepozabljena” i kako navodi uz svećenike iz susjednih župa i Zagreba prikupilo se veliko mnoštvo naroda ”oko četiri hiljade dušah”. Po tradiciji uvijek bi novi župnik koji bi bio uveden u službu služio prvu Svetu misu u kapeli Svetog Roka na rokovsku nedjelju. Tako je bilo 1848. g. J. Cerovski, 1888. g. J. Lipovščak, 1924. g. S. Franceković, 1930. g. S. Ivasović, 1956. g. J. Horjan, 1974. g. J. Koščak, 1986. g. S. Drugčević i  2004. g. T. Novosel. Isto tako u kapeli su služili Mlade mise bistranski svećenici (Stjepan i Rok Kučas, Ivan Martinčić, Petar Žagmešter)
Kapela je obnavljana nekoliko puta (vlč. Koščak, Drugčević , Novosel), a 1980. godine provalnik je iz kapele ukrao kip Majke Božje Sviječne, jedini kip iz 17. stoljeća koji je iz župne crkve prenešen u kapelu Svetog Roka.  Župnik Juraj Horjan je 16. kolovoza 1964. uz devetnicu Svetom Roku organizirao svečanu proslavu 100 obljetnicu kapele kada se okupilo nekoliko tisuća vjernika gotovo kao kad je  kapela posvečena (1864. g.).
Kapela je obnavljana tijekom prošlih 150 godina nekoliko puta (vlč. Koščak, Drugčević, Novosel), a 2009. godine potpuno je obnovljen interijer – zidna malarija, prozori su zamijenjeni vitrajima darovanim od župljana i mjesnog odbora Novaki.
Stoljetna je tradicija da se u kapeli Svetog Roka služi svečana poldanica s procesijom: na Sviječnicu (02. veljače), na Bijelu nedjelju (prva nedjelja po Uskrsu), na rokovsku nedjelju (prva nedjelja po blagdanu Sv. Roka 16.08.), rokovsko posvetilo (druga nedjelja po blagdanu Sv. Roka) i Zahvalnica (prvu nedjelju po blagdanu Svih Svetih).
Svaku nedjelju i zapovjedane blagdane  u župnoj crkvi služi se rana Sv. misa i poldanica, a u kapelama su Sv. mise u 9.30 i u 18.00. Tijekom korizme moli se pobožnost križnoga puta na ”Kalvariji” ispod župne crkve. Tijekom mjeseca svibnja – Svibanjska pobožnost svaku večer u kapeli Sv. Roka. U lipnju – devetnica Presvetomu Srcu Isusovu, u listopadu  – listopadska pobožnost u kapeli Sv. Roka.
Godišnje klečanje u župnoj crkvi je 17.05. Proslava blagdana Sv. Nikole, zaštitnika župe je na blagdan 06.12. a to je ujedno i dan Opčine Bistra.

Tekst priredila: Vera Grgac