PRAVILA KOJA VRIJEDE U NAŠOJ ŽUPI RADI SPRJEČAVANJA ŠIRENJA BOLESTI COVID – 19

Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, dane su sljedeće odredbe:

1) otkazuju se sve svete mise, slavlja sakramenata, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji te svi sastanci, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima

2) svećenik će slaviti svetu misu bez sudjelovanja zajednice svaki dan za sve Vas i na misne nakane koje su upisane za taj dan ili koje ćete naručiti

3) dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi (neka vjernici ovu obvezu zamijene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava; neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti)

4) slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji

5) slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija (pokojnici budu sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja mjera)

6) svakog dana u 15 sati pozivamo Vas vjernike na molitvu (u tome ćemo periodu, kao župna zajednica u prvoj Crkvi – obitelji, moliti krunicu Božjem milosrđu te moliti zagovor Gospe od Zdravlja). Nemojte se oglušiti na ovaj poziv i zanemariti ga

7) na poticaje pape Franje, svaka obitelj neka se duhovno ujedini svakog dana u 21 sat u molitvi krunice, s otajstvima svjetla (molimo da Marija na poseban način čuva naše obitelji, posebno bolesne i one koji se brinu o bolesnima, koji u toj službi riskiraju život). Molimo i zagovor sv. Roka

Napomena: Za sva pitanja, vezana uz život naše župe,
nazovite župnika na mobitel ili se javite
elektroničkom poštom: zupa.bistra@zg-nadbiskupija.hr

Dragi vjernici i župljani, prema odluci naših biskupa i civilnih vlasti glede epidemije COVID-19, od danas, 19.03.2020. u našoj župi neće biti svetih Misa sa narodom. To ne znaci da nece biti svetih misa nego da se nece slaviti s narodom u skladu s propisima. Važno je da znate da ću ja svaki dan služiti misu za sve Vas i na nakane kako ste ih zapisali …a u koliko želite da se slavi na neku vašu nakanu za žive ili pokojne mozete poslati poruku ili na mail župe. U 15 sati svaki dan pozivam Vas na molitvu krunice Božjeg milosrđa na nakanu da nas Gospodin sačuva žive i zdrave i za zdravlje bolesnih… te navecer u 21 sat krunicu u zajedništvu sa svetim ocem. Molim Vas da ne zanemarite ovaj poziv na molitvu te da se u molitvi obratimo Nebeskoj Majci te sv. Roku kako su to u ovakvim situacijama cinili nasi stari. Takoder molim za razumjevanje i da sve detaljne informacije i odredbe procitate u proglasu nasih biskupa! Božji blagoslov svima! Moli za Vas vaš župnik

Zagrebačka nadbiskupija
ŽUPA SV. NIKOLE BISKUPA
Bistra 12. ožujka 2020.

Poštovani župljani,
Suočeni sa životnim okolnostima, nastalima zbog širenja bolesti COVID-19, uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) u cijelome svijetu, u Europi i u našoj Domovini, a pozorni na upute mjerodavnih službi, u svojoj smo crkvenoj odgovornosti pozvani vjerničkim duhom razmatrati kako se trebamo ponašati, što trebamo činiti iz ljubavi prema bližnjima i na koji način najviše pomoći potrebitima.
Na temelju općih uputa koje su dane u Hrvatskoj glede okupljanja ljudi u našoj župi dok traje odgoda nastave u školama i na fakultetima odgađa se i župni vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike te probe dječjeg zbora.

Do drugačijih odredbi crkvenih i civilnih vlasti svete mise i pobožnosti su redovito, a vjernici se mole da se pridržavaju uputa o brizi za svoje i tuđe zdravlje! Zajedničke molitvene nakane su za zdravlje bolesnima i da nas Gospodin sačuva žive i zdrave! O svim promjenama bit ćete obaviješteni putem župnih stranica.

Vrijeme kroz koje prolazimo je višeslojno vrijeme kušnje i otvara puno temeljnih pitanja. U korizmenome hodu jasnije vidimo da su kušnja ne samo naša ljudska ranjivost i krhkost, nego i određena nužna ograničenja. Mi ta ograničenja promatramo i nastojimo živjeti u svjetlu ljubavi koja je potrebna pred izazovima za osobnu i zajedničku odgovornost.
Svima vama, dragi vjernici u ovim posebnim i ozbiljnim trenucima stavljam na srce življenje korizmenih koraka u obiteljskom okruženju kroz post i molitvu kao nakanu za suzbijanje novonastale bolesti.

Božji blagoslov!
vlč. Tomislav Kralj
upr. župe

OBAVIJEST RODITELJIMA

Od danas dok traje obustava nastave u školama neće se održavati ni župne kateheze ni probe dječjeg zbora! Pridružimo se molitvi Crkve za zdravlje I za one koji su već pogođeni ovom situacijom u kojoj se svijet danas nalazi!

Dragi župljani započnimo i mi svoj korizmeni hod svetom misom i pepeljenjem u 19 sati u župnoj crkvi na Pepelnicu

Zornice

Nalazimo se na početku došašća, kada se pripremamo kroz četiri tjedna za veliki blagdan Božića. Kroz jutarnje Mise Zornice svaki dan pripremati ćemo se za taj veliki susret s Gospodinom koji je došao u ovaj svijet rođenjem.
Pobožnost jutarnjih Misa Zornica je velika žrtva, ali ne zaboravimo da je to susret i najveći susret svakog jutra sa samim živim Gospodinom. Mi nemamo u ovome svijetu bližeg susreta sa Gospodinom do li susreta na svetoj Misi, u službi riječi, svetoj Pričesti i u molitvi

Obredi Velikoga petka

Na Veliki petak obrede Muke Gospodnje slavili smo s velikom pobožnošću razmatrajući žrtvu našega Spasitelja koju je podnio za naše spasenje. Prisutni vjernici pažljivo su slušali izvješće Muke po Ivanu koju su pjevali naši Mladi zboraši, a kasnije ljubeći Križ u osobnome poklonu molili za snagu u nošenju svojih križeva.

GALERIJA

Dragi vjernici naša župa slavi danas svetkovinu sv. Roka, našega zaštitnika. Sveta misa je u kapeli u Novakima u 19 sati, a u 18:30 je euharistijsko klanjanje s nakanom za zdravlje bolesnika. Proštenje svetoga Roka slavimo u nedjelju 18. kolovoza. Svete mise su u 8 sati, u 11 sati te u 17 sati večernjica nakon koje je blagoslov s Presvetim. Odazovimo se i budimo dionici ovih slavlja u čast svetoga Roka i zamolimo njegov zagovor kod Gospodina.

Zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Dragi župljani i ove godine hodočastimo dragoj Majci Božjoj Bistričkoj. Time obdržavamo zavjet kojim su se naši stari utekli njezinom moćnom zagovoru pa Vas pozivamo i potičemo da 04. 08. i mi zahvalimo Bogu po Mariji za sve milosti i darove koje primamo te i dalje molimo da nas Ona zagovara i prati na putu Života. Posebno joj povjeravamo naše obitelji, djecu i mlade, stare i bolesne te umiruće sjećajući se i naših dragih pokojnih. Polazak za pješake je 02. 08. u 22 sata iz Gornje Bistre, a za one koji idu autobusom u 5 i 30 04.08. po uobičajenim stajalištima od Bukovja, Novaka, Poljanice, Gornje Bistre pa prema Donjoj Bistri do kapele sv. Vendelina.

Raspored hodočašća je sljedeći:
7:30 ulazna procesija,
8:30 križni put,
11:00 sveta misa,
14:00 euharistijsko klanjanje,
15:00 Zavjetna oproštajna procesija od kapele Ave Maria.
Prilika za ispovijed je tijekom cijelog prijepodneva.