Križni put vodili krizmanici

Na prvu korizmenu nedjelju pobožnost križnog puta u 15 sati predvodili su naši krizmanici. Zbog kišnog vremena križni put molili smo u župnoj crkvi, a prisustvovao je lijepi broj naših župljana.

GALERIJA

Predstavljanje prvopričesnika

Na prvu korizmenu nedjelju našoj su župnoj zajednici predstavljeni ovogodišnji kandidati za sakramente prve svete ispovijedi i euharistije. U posebnom obredu nakon ispovijesti vjere koju su izrekli u zajedništvu sa svojim roditeljima svi su poimence prozvani te su pristupili oltaru te je svakome prvopričesniku predan molitvenik kojim će služiti u danjoj pripravi. Na kraju slavlja župnik je pozvao sve prisutne vjernike na molitvu za prvopričesnike i njihove obitelji kao pomoć u koracima kojima idu prema susretu sa euharistijskim Gospodinom.

GALERIJA

Klanjanje za mlade u katedrali

U četvrtak 15. veljače naši su mladi i župnik predvodili redovito mjesečno klanjanje za mlade Pred Presvetim u organizaciji Pastorala mladih naše nadbiskupije. Klanjanje su uz župnika animirali naši čitači i ministranti, a pjevanjem uzveličali pjevači našeg zbora ” Note Ljubavi”. Nakon klanjanja naši su mladi okupljeni na grobu blaženoga Alojzija Stepinca zajednički izmolili molitvu za njegovo proglašenje svetim, te mu preporučili svoje osobne nakane.

GALERIJA

Pepelnica

Svečanom svetom misom naši su župljani na Pepelnicu započeli svoj korizmeni hod. Župnik je prisutne vjernike u homiliji potaknuo na promišljanje o potrebnim koracima kroz molitvu, post i milostinju da bi naša korizma bila potpuna. Uslijedio je zatim obred pepeljenja kojim simbolično sebi posvješčujemo da smo bez Božje prisutnosti i milosti u našim životima samo prah od kojeg smo nastali i u koji se vraćamo.

GALERIJA

Stepinčevo u katedrali

Na blagdan našega blaženog kardinala Alojzija Stepinca naši su župljani i župnik hodočastili u Zagrebačku katedralu na njegov grob. Tom su prilikom nazočili veličanstvenom misnom slavlju koje je predvodio kardinal Josip Bozanić njemu u čast, a ujedno sudjelovali i u povijesnom trenutku završetka Druge sinode naše nadbiskupije. Nakon mise naši su se župljani u tišini pomolili na blaženikovu grobu moleći pritom i za njegovo proglašenje svetim.

GALERIJA

Svijećnica i sv. Blaž

Slavlje blagdana prikazanja Gospodinova u Hramu ili Svijećnica započelo je obredom na ulazu u crkvu gdje je župnik uz pratnju ministranata blagoslovio svijeće okupljenih vjernika. Zatim je uz izvedbu antifone „Svjetlost na prosvjetljenje naroda“ započela procesija kroz crkvu prema oltaru s upaljenim svijećama. Župnik je uputio prigodnu homiliju u kojoj je istaknuo značenje ovog blagdana za svakog vjernika. S obzirom da je ujedno bio i prvi petak za ovo su se slavlje vjernici pripremali molitvom Zlatne krunice i litanija Srca Isusova, a mnogi koji obavljaju pobožnost Prvih petaka pristupili su i sakramentu pomirenja. Nakon svete mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim s nakanom za sve Bogu posvećene osobe. Blagdan sv. Blaža u subotu također smo proslavili euharistijskim slavljem njemu u čast. Nakon svete mise uslijedio je tradicionalni blagoslov jabuka te pojedinačni blagoslov grla kako je to običaj na ovaj dan po zagovoru sv. Blaža.

GALERIJA

Dragi župljani najavljujemo hodočašće u Svetišta Italije: Montecassino, Casciu, Loreto, San Giovanni Rotondo, Pietrelcina, od 01.04. do 05. 04.. Prijaviti se možete u župnom uredu. Cijena puta je 1690 kn. Za sve informacije možete nazvati u župni ured.

“Note” u Pregradi i Zaprešiću

Naš zbor mladih “Note Ljubavi” u ovim su blagdanskim danima na pozive njihovih zborova mladih gostovali na Božićnim koncertima u Pregradi u župi Uznesenja Marijina te u Zaprešiću u župi sv. Petra. Ne trebamo posebno naglašavati da su svojim pjevanjem kao i uvijek oduševili prisutne.

GALERIJA

Blagoslov vode i tamjana

Navečer u oči svetkovine Bogojavljenja u župnoj smo crkvi blagoslovili vodu kojom smo se zatim poškropili u znak siječanja na naše krštenje, a vjernici su je ponijeli i svojim kućama kako bi njom poškropili svoje domove i imanja. Na blagdan Bogojavljenja ili Tri kralja slavili smo tri svete mise ranu u kapeli sv. Josipa, poldanicu u župnoj crkvi te večernju svetu misu u kapeli sv. Roka. Na kraju svake mise blagoslovljen je i tamjan koji su onda vjernici mogli uzeti i nositi u svoje domove.

GALERIJA

Stara godina

Svetu misu zahvalnicu na zadnji dan kalendarske godine, a ujedno i na blagdan Svete Obitelji predslavio je don Robert Tonsati koji nas je u homiliji potaknuo na promišljanje o našoj osobnoj zahvalnosti prema svemu što jesmo i što imamo te kako se odnosimo prema Božjim darovima. Na kraju mise župnik nam je pročitao i statističke podatke o broju rođeni, umrlih i vjenčanih te se zahvalio suradnicima i župljanima za trud i zalaganje kojima se ugrađuju u život i napredak naše župe.
GALERIJA